Heb je last van een writer’s block? Zit je vast in je project of moet je nog beginnen?
Hieronder enkele tips om (weer) op gang te komen.
Deel 1. Als je vastloopt in je project
1. Een tussenuur of een snipperdag
Ga een uurtje iets anders doen, liefst iets waar je compleet in kunt opgaan. Hierdoor denk je even niet aan je schrijfproject. Ga TV-kijken, surfen, een eind wandelen, een spelletje doen, social media bekijken, iemand bellen, een boek lezen, douchen… Ga maar door. Als je maar even afleiding vindt. Ook een dagje vrij doet soms wonderen. Ken je de uitdrukking ‘zoekt niet en gij zult vinden?’ Als je iets kwijt bent, helpt het om er even niet naar te zoeken. Morgen weer. Vandaag het zonnetje, de filmmarathon, de markt, vrienden, het strand etc.
2. Maak drie versies
Schrijf drie versies van het stuk waarop je vastloopt, laat deze enige tijd rusten en neem even afstand. Vervolgens kies je met een frisse geest de beste versie uit. Als je aan een boek of verhaal werkt, schrijf je bijvoorbeeld drie verschillende scenes. Werk je aan een artikel, dan schrijf je drie verschillende alinea’s. Alles wat je schrijft is goed; het uitkiezen komt later wel. Na de pauze. Of na het eten. Of na een nachtje slapen.
3. Een bijproject
Laat je schrijfwerk even liggen en begin een heel ander, nieuw project. Zo blijft je creativiteit stromen en kun je toch even afstand nemen van je huidige werk. Hoe lang deze periode duurt is aan jou. Misschien is een paar uur voldoende, misschien een paar dagen. Let er wel op dat je je eerste project niet uit het oog verliest!
4. Research
In sommige gevallen helpt het om iets te gaan lezen, luisteren of op te zoeken wat met het onderwerp te maken heeft. Doe dit echter niet te lang achter elkaar; het kan ook zorgen voor ongewenste afleiding of een overdosis informatie. Spreek bijvoorbeeld met jezelf een tijd af waarna je weer aan het werk moet, of zet een wekkertje. Je kunt ook aantekeningen maken van alles wat jou nuttig lijkt in je schrijfproject. Dit helpt om de informatie te filteren en overzichtelijk te maken.
5. Goed genoeg?
Oefen met het zinnetje, goed is goed genoeg. De perfectionisten onder ons zijn niet gauw tevreden met hun schrijven. Nog even dit woordje weg en dat woordje terug, of erger nog: Geen woord op papier krijgen uit angst dat het niet mooi zal worden. Wat is nou goed genoeg? Het antwoord: Goed is goed genoeg.
6. Teruglezen
Neus wat rond in oude verhalen of je voorraad inspiratie, zie deel 2. Soms lees je je oude werken of nieuwe ideeën terug, en sta je van jezelf te kijken. Een goeie opsteker, en wie weet kom je iets tegen wat je kunt gebruiken.
Deel 2. Als je nog moet beginnen
1. Een voorraad inspiratie
Maak een aantekeningenbestandje, waarin je losse ideeën opschrijft zo gauw ze in je opkomen en zonder dat ze aan een bepaald project gebonden zijn. Dat is dan je voorraad inspiratie, die altijd zal blijven groeien. Heb je een mooi zinnetje bedacht, of een concept, of een heel verhaal? Stop hem in je voorraad.
2. Schrijven voor de lol
Als je al uren voor je uitstaart kan het helpen om maar gewoon iets te gaan schrijven, zonder dat het iets moois zou moeten worden. Puur voor de lol dus. Op deze manier haal je de druk weg, maak je je pols los en heb je plezier. Het kan soms net dat ene duwtje zijn om de creativiteit weer op gang te helpen.
3. Alles mag in versie 1
Je kunt met een gerust hart je eerste versie gaan maken, waarin alles mag. Kritisch nalezen, denken vanuit je doelgroep en feedback ontvangen komt allemaal later. Oftewel: Schrijven met je hart, nakijken met je hoofd.
4. Samen schrijven
Samen schrijven of brainstormen. kan heel leuk zijn en brengt meestal de flow weer op gang. Door samen te schrijven en/of te brainstormen inspireer je elkaar, breng je elkaar op ideeën, en heb je het samen heel gezellig! Serieus of met humor; samen schrijven kan een hele verrijking zijn. Zowel creatief als in de vriendschap.
5. Voorbereidend werk
Sommige schrijvers vinden het heerlijk om al werkende te zien waar ze terechtkomen. Dit geldt echter niet voor iedereen. Als je het moeilijk vindt om zomaar ergens te beginnen, kan het je meer zekerheid geven om alvast een skelet te maken. Neem een schrift of een aantekeningenbestand en bedenk alvast een begin, een midden, een slot, een thema, personages of citaten etc. Je hoeft je werk nu alleen nog maar op te vullen. Dit geeft veel stevigheid en verkleint de kans op vastlopen. Bovendien kun je nu al je aandacht besteden aan het opschrijven; het nadenken heb je immers al gehad.
6. Gewoon beginnen
Gewoon beginnen helpt soms al; voor je het weet ben je zo druk aan het schrijven dat je geen tijd meer hebt om erover te piekeren.
Dit waren enkele tips om (weer) op gang te komen in het schrijfproces. Welke tips vond jij nuttig? Wat ga jij doen ter afleiding, en heb je hier iets aan gehad? Laat het me weten in de reacties!