Werken met mp3tag

Mp3tag is een handige tool voor het ophalen van metadata en het bewerken van bestandsnamen, bijvoorbeeld na het rippen van een CD. Hieronder lees je hoe je in enkele stappen een naamloos zootje mappen en bestanden kunt veranderen in een overzichtelijke digitale muziekverzameling.
Noot: Er is ontzettend veel mogelijk met mp3tag, dus ik behandel hier enkel het ophalen van informatie voor een geripte Cd.

1. Download mp3tag hier:
https://www.mp3tag.de/en/

2. Installeer mp3tag volgens de wizard. Zelf gebruik ik de nederlandstalige interface en zal hieronder dan ook beschrijvingen in die taal geven.

3. Plaats een audioCD in de CD-drive en rip hem zoals je gewend bent. Sommige programma’s zullen de juiste informatie ophalen via on line databases, andere programma’s doen dit niet altijd. In beide gevallen bepaal je zelf hoe de namen eruit zullen zien.

4. Als de CD geript is, open dan mp3tag en ga in het bestandsmenu naar de optie ‘map wijzigen’.

5. Zoek in het bladervenster naar de zojuist geripte CD, ga op de map staan zonder hem te openen en kies ‘map selecteren’.

6. Je staat nu in een lijst met alle bestanden die zich in de map bevinden. Zorg dat je alles selecteert met ctrl+A.

7. Ga naar het menu ‘tagbronnen’. Hier kies je de on line database uit van waar de informatie moet worden opgehaald. Ik kies meestal Freedb.

8. In het venster dat nu verschijnt kies je hoe wordt bepaald om welke informatie het gaat, bijvoorbeeld door de informatie uit de ingevoerde Cd te halen of door zelf zoekwoorden in te voeren. Vervolgens verschijnen de zoekresultaten. Kies het gewenste resultaat en druk op enter. Nu hebben alle bestanden de juiste metadata. Kies in het bestandsmenu voor ‘tag opslaan’ om de wijzigingen door te voeren.

9. De bestanden zijn nog naamloos, maar hebben wel de juiste metadata. Om te zorgen dat ook de bestandsnamen kloppen, selecteer je alles en ga je naar het menu converteren. Helemaal bovenaan staat tag-bestandsnaam. In het daaropvolgende venster kun je eventueel wat wijzigingen aanbrengen; ik vind het bijvoorbeeld prettig om de spaties en streepjes weg te halen. Dollartekens en procenttekens kun je echter beter laten staan. Druk op enter en voila; al je bestanden zijn hernoemd.

10. Worden de bestandsnamen te lang of te uitgebreid? Geen probleem; je kunt op elk gewenst moment bepalen wat er wel of niet in de tag of de bestandsnaam wordt verwerkt. Als je terug bent in de lijst met bestanden ga je met tab of met de muis langs de vakjes voor titel, artiest, album, nummer etc. Je kunt deze handmatig wissen, wijzigen of zo laten. Met ‘tag opslaan’ en ‘tag-bestandsnaam’ heb je in een handomdraai alles gewijzigd.

Veel plezier en succes met mp3tag, en geniet van een overzichtelijke, volledige digitale muziekverzameling!

Plaats een reactie