Zeven redenen waarom schrijven gezond is

Zeven redenen waarom schrijven gezond is

Schrijven is goed voor je. Het bevordert je geestelijke gezondheid, geeft rust en brengt overzicht. Of je nu fictie schrijft of een dagboek bijhoudt, schrijven is gezond.
hieronder zeven redenen waarom schrijven zo gezond is:

1. Het brengt je gedachten op orde.
Een mens kan nooit zo snel schrijven als hij kan denken. Als je je gedachten opschrijft, ga je automatisch al orde en structuur aanbrengen in die gedachten zodat je ze in woorden kunt omzetten. Het bijhouden van een dagboek helpt dus om je hoofd leeg te maken. Hierdoor slaap je beter en begin je fris aan je dag.

2. Schrijven als geheugensteuntje
Als je hoofd snel overloopt van informatie, kan schrijven een enorme uitkomst zijn: Boodschappenlijstjes, to do-lists, eetdagboekjes, agenda’s, verjaarskalenders, verlanglijstjes, kasboekjes en andere aantekeningen…
Deze geheugensteuntjes zijn makkelijk gemaakt; de uitdaging is om ze te checken!

3. Het afreageermechanisme
Zit je iets dwars? Soms helpt het al om het op te schrijven. Gewoon voor jezelf. Om alles op orde te krijgen (zie punt 1) maar ook om stoom af te blazen zonder dat je iemand ermee kwetst. Natuurlijk is het uiteindelijk beter om over je problemen te praten. Schrijven helpt daarbij, doordat je alvast eruit hebt gegooid wat je anders op zou kroppen of uit zou schreeuwen. Al schrijvend kom je jezelf onder ogen, doe je zelfkennis op, en word je al wat rustiger.

4. Schrijven met anderen
Creatief schrijven is alleen al heel leuk. Nog leuker wordt het als je samen schrijft: Een grappig verhaal over je studiegenoten of collega’s, een boek dat jullie samen willen uitgeven, of een verhaal dat door een hele groep geschreven wordt waarbij iedereen een stukje mag verzinnen. Samen schrijven is een heerlijk tijdverdrijf en versterkt ook nog eens de band.

5. Ter inspiratie
Een brainstormsessie is één van de meest effectieve manieren om ideeën op te doen. Zo’n brainstormsessie kan ook schrijvend; maak een bestandje of pak een vel papier, en schrijf alles op wat in je opkomt. Dit bestandje of velletje papier bewaar je op een vaste plek waar je hem gemakkelijk kunt terugvinden, nalezen en aanvullen. Als je graag impulsief begint te schrijven, doe dat dan zeker. De mooiste en meest originele ideeën komen soms uit schrijfsels waar je niet teveel bij nadenkt.

6. Schrijf je memoires
we zitten allemaal boordevol herinneringen. Dit zijn waardevolle schatten, maar soms zijn het er een beetje veel. Ben jij zo iemand die regelmatig de flashback heeft? Dan helpt het om elke herinnering te noteren zodra hij bovenkomt. Op deze manier maak je je hoofd leeg, geniet je van de mooie momenten en verwerk je de minder mooie momenten. En je bouwt ook nog eens aan een bijzonder en uniek bestand, dat je kunt delen met de wereld of gewoon voor jezelf kunt houden om er af en toe eens in te bladeren.

7. Emotioneel boekhouden, maar dan leuk
Wanneer we denken aan emotioneel boekhouden, denken we meestal aan negatieve opstapelingen: Wat is er allemaal misgegaan, de hoeveelste keer is het nu al dat, je bent al de zoveelste die etc. Eigenlijk precies wat je doet in punt 3.
Je kunt het echter ook omdraaien. Schrijf bijvoorbeeld op wat je voor leuks hebt gedaan vandaag, welke complimenten je hebt gekregen, wie je allemaal geweldig vindt, wat je hebt overwonnen, waar je trots op bent, kortom: Wat ging er allemaal goed vandaag? Maak een lijstje en probeer dit elke dag te doen. Mijn ervaring is dat hoe langer je dit doet, hoe langer de lijstjes worden. Er gaan je steeds meer positieve dingen opvallen, en natuurlijk is het teruglezen ook een feest op zich!

Dat waren slechts zeven van de redenen waarom schrijven zo gezond is. Weet jij er nog meer? Wat doe jij zoal met schrijven, of heb je andere, niet-schrijvende manieren om je gezondheid een boost te geven?

Plaats een reactie