Speakertje of subwoofer?

Gisterochtend zat ik in de kantine aan de koffie, toen ik ineens een wel heel bekend geluid hoorde: Mijn eigen stem! Begeleid door het auditieve titelblad van een Rebex Luisterfilm.
Verbaasd liet ik mijn koffie zakken, en ineens begreep ik het: Mijn tafelgenoot had er geen gras over laten groeien en was na een gesprekje met mij meteen naar de website gegaan. Gevleid dronk ik verder en keek in de auditieve spiegel.
Wat anders klonken deze luisterfilms door een telefoonspeakertje, gewend als ik was aan mijn koptelefoon of bij uitzondering een paar externe boxen. Dit was wel even wat anders.
“Hmm, misschien is de muziek toch een beetje te zacht, en de geluiden verzuipen zowat. En dan dat trage tempo. Maar als ik ze harder maak, zijn ze dan niet veel te hard voor diegene die wél een koptelefoon heeft opgezet? Wordt het via speakertje geen verwarrende brei, of juist te rustig? En hoe zit het met mensen die oortjes in hebben, bluetooth-speakers gebruiken of afhankelijk zijn van hoortoestellen?”
En ineens vroeg ik mij af, hoe leest men eigenlijk een luisterboek?
Ik besloot het in de facebook-vriendengroep te gooien, en nu vraag ik het jou:
Hoe luister jij een luisterboek? Is dat via:
A. Het speakertje van je apparaat
B. Koptelefoon of oortjes
C. Externe speakers, of
D. Iets anders?

Ik ben heel benieuwd naar je bevindingen, en wellicht kan ik de verhoudingen van geluid, muziek en stem daarop afstemmen!

Plaats een reactie